Portal 2

From the Portal Wiki
Jump to navigation Jump to search
Portal 2
Portal2cover.jpg

Perustiedot
Kehittäjä:

Valve

Julkaisija:
 • Valve Corporation
Jakelija:
 • Electronic Arts (vähittäismyynti)
 • Steam (verkkomyynti)
Pelimoottori:

Source Engine

Julkaistu:
 • Vähittäismyynti
  • 19. huhtikuuta 2011 (NA)
  • 21. huhtikuuta 2011 (EU ja AU)
 • Steam
  • 19. huhtikuuta 2011 (INT)
Pelimuodot:

Yksinpeli, yhteistyöpeli

Genre:

Tieteisfiktiollinen pulma- ja tasohyppelypeli

Ikäluokitus:
 • ESRB: E10+
 • OFLC: PG
 • PEGI: 12
Laitevaatimukset:
 • Windows
  • Windows XP tai myöhempi
  • 3.0 GHz Intel Pentium 4 tai 2.0 GHz Dual Core Processor
  • 1 GB RAM-tilaa Windows XP:ssä tai Windows 7 (2 GB Windows Vistassa)
  • 7.6 GB kovalevytilaa
  • DirectX 9 grafiikkakortti, jossa 128 MB RAM
  • Äänikortti DirectX 9.0c yhteensopiva
 • Mac OS X
  • Mac OS X v10.6.7 tai myöhempi
  • 2.0 GHz Intel Core Duo prosessori
  • 2 GB RAM:ia
  • 7.6 GB kovalevytilaa
  • ATI Radeon HD 2400 / NVIDIA GeForce 8600M / Intel HD Graphics 3000 tai korkeampi

Portal 2 on jatko-osa palkittuun ja hyvin menestyneeseen Portaliin, jonka kehitti Valve Corporation. Siinä on mukana yksinpelitarina, joka sijoittuu Portalin tapahtumien jälkeiseen aikaan, ja upouusi Yhteistyöpeli -moodi, jossa on lisää testikammioita, jotka ovat suunniteltu vain yhteistyöpeliin. Portal 2 julkaistiin 19 huhtikuuta 2011 Steam-alustalla. Pohjois-Amerikassa peli tuli vähittäismyyntiin 19. huhtikuuta 2011 ja Euroopassa ja Australiassa 21. huhtikuuta 2011.

Juoni

Pääartikkeli: Tarina

Portal 2 sijoittuu määrittämättömän ajan päähän Portalin tapahtumien jälkeen, jossa Chell tuhosi GLaDOSin ja putosi laitoksen ulkopuolelle. Hänet kuitenkin raahattiin takaisin Aperture Sciencen sisään, jossa hänet sijoitettiin rentoutuskammioon määrittlemättömäksi ajaksi.

Huomattavan ajan kuluttua Wheatley, persoonallisuusydin, joka on auttanut Aperture Sciencen huollossa GLaDOSin poissaolon ajan, saapuu huoneeseen herättämään Chellia. Kun molemmilla on halu paeta murenevasta laitoksesta, aloittavat Wheatley ja Chell etsiä pakotietä Aperture Sciencen syövereistä ulos maailmaan. Wheatleysta eroamisen ja Portalista tuttujen testikammioiden ratkaisun jälkeen, Chell löytää taas Wheatleyn ja he suuntaavat kohti heidän olettamaa pakotietä. Heidän täytyy kuitenkin mennä GLaDOSin kammion läpi, jossa hän makaa rikkoutuneena ja hajoitettuna. Tämän jälkeen he menevät kytkinhuoneeseen etsimään ulospääsyä, mutta sem sijaan he onnistuvat vahingossa käynnistämään GLaDOSin uudelleen. He nousevat lattian läpi todistamaan GLaDOSin kokoavan itseään uudestaan kokoon ja valtaavan laitoksen jälleen kerran. GLaDOS ottaa Chellin nopeasti robottillisella kädellä kiinni, pudottaa hänet polttouuniin ja opastaa takaisin kohti uusia testejä, joita GLaDOS aikoo pakottaa Chellin ratkaisemaan kunnes hän kuolisi.

Tällävälin Wheatley yrittää etsiä pakokeinoa GLaDOSilta ja jatkamaan pakoa laitoksesta. Chellin avustamana hän aikoo rampauttaa GLaDOSin tykkituotannon, lopettaa Hengenvaarallisen hermokaasun teon ja sitten sammuttaa hänet, jotta he voisivat paeta. Tavoitteidensa saavutettuaan he menevät GLaDOSin sittemmin uudistettuun kammioon, jossa tietokonejärjestelmä huomaa vaihtoehtoisen ytimen ja aloittaa ydinten vaihdon, johon GLaDOS ei suostu. Tämä pattitilanne vaatii Pattitilanteen ratkaisupainikkeen painamista. Chell taistelee tiensä napin luokse ja painaa sitä, joka johtaa GLaDOSin ja Wheatleyn vaihtoon. Koko Aperturen laitoksen vallan turmelemana, Wheatley asettuu Chellia vastaan ja työntää GLaDOSin perunaparistoon kostoksi. Sitten hän kopauttaa heidät alas hissikuiluun, jossa he putoavat Aperture-laitoksen historiallisiin jäännöksiin.

GLaDOS (perunamuodossa) kertoo Chellille Wheatleyn olevan suunniteltu tekemään erittäin huonoja päätöksiä, jotta GLaDOS tekisi kutakuinkin hölmöjä päätöksiä. Wheatley myös hallitsisi ja pehmentäisi GLaDOSin murhanhimoisia taipumuksia. GLaDOS kertoo myös, että Wheatleyn epävakaus tulee aiheuttamaan koko Aperture Sciencen tuhoamisen tappaen jokaisen laitoksen sisällä olevan. Ennenkuin Chell ehtii päättämään auttaakko GLaDOSia vaiko ei, lintu nappaa GLaDOSin ja Chell lähtee etsimään tietä takaisin päälaitokseen.

Chell löytää 1950-luvun Aperture Sciencen jäänteitä, jossa häntä opastaa edesmenneen Aperture Sciencen perustajan, Cave Johnsonin, ääni. Chell käy läpi testejä joutuen usein suunnistamaan niiden välillä hyvinkin epätavanomaisin keinoin, koska alempi laitos on ajan myötä joutunut huonompaan kuntoon. Näihin aikoihin kuulemme Cave Johnsonin sihteeri/assistentin, Carolinen, johon Cave on kiintynyt. Chell löytää GLaDOSin uudelleen linnunpesästä. GLaDOS väittää, että hän ei voisi valehdella vain 1.1 voltin jännitteellä ja anoo Chellin ottavan hänet mukaansa ja asettavan hänet uudestaan kehoonsa lopettaen Wheatleyn tuhoamasta laitosta. Lopulta Chell myöntyy ja kiinnittää GLaDOSin hänen Aperture Sciencen Kannettavaan Portaalilaitteeseen. Tämän jälkeen he etsivät tietä ylempiin laitoksen osiin.

Chellin jatkaessa juoksuaan läpi 1970- ja 1980-luvun testikammioiden läpi, GLaDOS kiinnostuu Carolinesta ja Cavesta, joita hän kuuntelee tallennetuista opastusviesteistä testikammioissa. Hän tulee lopulta oivallukseen, josta hän ei kerro Chellille ja he jatkavat kohti uudempaa Aperture-laitosta. Chellin yrittäessä löytää tietä takaisin ulos on hänen käynnistettävä pumppausasemat Alpha, Beta ja Gamma, jotka yhdistävät Hylkimisgeelin, Liukumisgeelin ja Muuntogeelin uudempaan laitoksen osaan. Hylkimis- ja liukumisgeelit olivat Aperturen yrityksiä ruokavaliolisiksi, mutta muuntogeeli, joka on tehty murskatuista kuukivistä (jotka johtivat lopulta Cave Johnsonin kuolemaan), ovat ihanteellisia portaalin tartuntapintoja. Muuntogeelin tarttuessa mihin tahansa pintaan, toimii se portaaleiden tartuntapintana.

Wheatley, joka on nyt GLaDOSin vartalossa, on kehittänyt euforisen vasteen testaamiseen ja pakottaa Chellin aloittamaan testisarjan tyydyttämääkseen Wheatleyn uuden testaushalun. Testit alkavat Wheatleyn kehnoilla yrityksillä luoda testikammioita, mutta lopulta johtaa GLaDOSin varastoimiin testikammioiden löytöön ja niiden tylyyn yhdistämiseen. Chell läpäisee nämä testit ja löytää tien pois Wheatleyn hallinnasta, laitoksen sisuksiin pakenemalla. Chell ja GLaDOS saapuvat Wheatleyn testikammioon, jonka hän sanoo olevan suunniteltu vain estääkseen Chellin pääsyn itsensä luo. Chell saa kuitenkin Wheatleyn hajoittamaan muunnosgeelin putken, jonka avulla portaaleita voi käyttää kammiossa. Tämä johtaa Wheatleyn tuhoon. GLaDOSin avulla, Chell liittää korruptoituneita persoonallisuusytimiä Wheatleyhyn.

Kun korruptoituneet ytimet ovat liitettynä Wheatleyhyn, tulee hänestäkin korruptoitunut, joka johtaa uuteen ydintenvaihto-toimintaan. Kuitenkin, Wheatley on älykkäästi osannut ennustaa tapahtumien mahdollisen kulun ja hän on asettanut ansan Pattitilanteen ratkaisupainikkeelle. Ansan lauettua Chell lentää takaisin kammioon ja yksi portaali jää Wheatleyn roikkuvan vartalon alapuolelle. Elossa, räjähdyksestä huolimatta, Chell ulottaa portaalilaitteeseen ja muistaa, että kuukiviaines on ihanteellinen portaalin tartuntapinta. Hän tähtää katossa olevasta reiästä kohti kuuta ja laukaisee portaalin Kuuhun aiheuttaen avaruusytimen, Chellin ja Wheatleyn (joka on vielä kiinni kehossaan) lentämään avaruuteen. GLaDOS ottaa nopeasti kehonsa hallintaan, kopauttaa Wheatleyn avaruuteen ja vetää Chellin takaisin laitokseen. GLaDOS kertoo, ettei enää halua tappaa Chellia ja haluaakin vain hänen poistuvan laitoksesta ikuisiksi ajoiksi. Hän lähettää Chellin hissillä ylös, Chellille oopperalaulavien tykkikuorojen ohi, ulos vehnäpellolle. Hieman myöhemmin vajasta lentää palanut ja kärsinyt Apukuutio, joka laskeutuu Chellin viereen.

Nyt avaruudessa leijaileva ja katuvainen Wheatley ymmärtää valintojensa seuraukset ja mitä hän olisi voinut tehdä toisin. Hän toivoo, että olisi tehnyt päinvastoin ja auttanut Chellia pakenemaan avaruudessa leijailemisen sijaan.

Peli päättyy taas GLaDOSin lauluun, jossa hän käy läpi pelin tapahtumia. Laulu, "Want You Gone", jonka on sanoittanut Jonathan Coulton, viittaa siihen, että vaikka GLaDOS väittää poistaneensa Carolinen, hän olisi yhä osa GLaDOSia. Laulussa viitataan myös siihen, että Chellin poistaminen muistista saa GLaDOSin tuntemaan paremmalta. Laulu päättyy GLaDOSin toiveeseen, että Chell häipyisi.

Kehitys

Julkaisu

ARG

Katso myös: Portal 2 ARG

The Potato Sack

Aikainen julkaisu

Ladattava sisältö

Portal 2 tulee saamaan ilmaista ladattavaa sisältöä kesällä 2011. Ladattavassa sisällössä tulee olemaan lisää tasoja yksin- ja yhteistyöpelille. Ladattavassa sisällössä tulee myös olemaan uusi pelimoodi, "Haaste". Haaste-moodi tulee todennäköisimmin olemaan samankaltainen kuin Portalissa.

Päivityshistoria

Katso myös: Päivitykset

Katso myös